Könyv-mánia

2009.03.03. 08:00

Egy olyan embernek, aki egy látogatás alkalmával egy fél könyvesboltot fel tudna vásárolni (ha a pénztrárca is helyeslően bólogatna), nehéz manapság igazi, izgalmas, értelmes olvasnivalót találnia. Legalábbis a jelenkori irodalom alkotásai közül, a régebbi időszakok (már ide számítom a 80-as éveket, talán a 90-es évek elejét is) viszont dugig vannak ilyenekkel. 

Hiába a széleslátókörűség, hiába az érdeklődés minden iránt, ami mozog és levegőt vesz, a ponyvairodalom elterjedésével (tisztelet a kivételnek, tudom, itt is akadnak jók, sőt, nagyon jók - minden műfajból ki lehet hozni a legjobbat) a szépen megírt irodalom kezd semmissé válni az emberek szemében.

Az irodalom órákat azt hiszem pont azért találták ki, hogy beleverje a gyerekbe - hoppá, ez is iskolai erőszak - azt, hogy nem szabad leragadni egyetlen dolognál. Ismerj meg minél több mindent, alkoss róla véleményt, azután döntsd el, érdemes-e vele a továbbiakban foglalkozni.

A jó könyveket nehéz elfelejteni. Aktuellste, jelenleg belesüllyedtem Anne Rice világába, legalábbis három könyv erejéig sikerült teljesen odatennem magam, élvezni a könyveit. Az interjú a vámpírral a 10-es skálán 8-ast kapott, a Lestat, a vámpír 9,5-es, a Kárhozottak királynője 7-es. Utána nagy lendülettel, fellekesülve jött a Boszorkányok órája 1. két könyve. (A másodikkal még nem végeztem, de ha a fenntiek is úgy akarják, ma azt is félretehetem.) Hát, őszintén, az már úgy elvette a kedvem kicsit. Nem rossz, nem arról van szó, mert az írónő stílusa nagyon jó, kreativitása nagyon ott van, fantáziája tengernyi, de a Boszorkányok órája - noha a boszis sztorikért kölyökkorom óta odavagyok meg vissza - lassú, néha felpörög, de nem hosszú időre. Noha a történet jó, a Mayfair-boszik históriája nagyon jól ki lett találva, a könyv valahogy nem igazán jött be.

A maradék 70 oldalt még elolvasom mindenképp, de már több mint 100 oldal óta csak olvasok, olvasok, olvasok... és értelmetlennek éreztem. Talán az utána következő könyv a boszikról csak pörgősebb lesz.

A Lestat lehet, hogy túl jól sikerült... :) Már ahhoz mérek minden mást. :)

Drágám azt mondja, hogy na, majd nemsokára felpörög, de nagyon... hát, remélem. Hiszek neki. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr15976863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.03.03. 08:57:40

nos, újra gy téma, amely mellett képtelen vagyok szó nélkül továbbmenni. :)
"nehéz manapság igazi, izgalmas, értelmes olvasnivalót találnia", írod. a magam szegényes könyvespolcáról, az utóbbi két-három évben kiadott könyvek közül válogatok:
Lator László: Az egyetlen lehetőség. Válogatott versek. Európa, 2007.
Závada Pál: Idegen testünk. Magvető, 2008.
Esterházy Péter: Semmi művészet. Magvető, 2008.
Jankovics Marcell: 3+1. A négy évszak szimbolikája. Csokonai, 2008.
Nádas Péter: Hátországi napló: újabb esszék. Jelenkor, 2006.
Weöres Sándor: Ének a határtalanról. Cartaphilus, 2008.*
Milan Kundera: A regény művészete. Európa, 2008.*
William Wharton: Madárka. Cartaphilus, 2006.*
*persze ezeket nem most írták, csak újra kiadják magyarul.
a lényeg, amit mondani szeretnék: inkább a pénztárca visszatartó rejévl értek egyet, mint a fent idézett kijelentéseddel...

handmark 2009.03.03. 09:21:12

tudom - legalábbis így látható a poszt további szövegéből -, hogy nem épp erre az irodalmi műfajra gondoltál, hanem inkább a fantasztikus műfajokra. itt már nehezebb fajsúlyos alkotást felmutatnom, kétségkívül. mióta Stanisław Lem (DiLEMmák, 2003), majd Arthur Charles Clarke (Napvihar, 2005; Firstborn, 2007; mindekettő Stephen Baxterrel) meghalt (zárójelben utolsó műveik), kissé elkomorodtam. De persze itt van még nekünk Ray Bradbury (It Came from Outer Space, 2003), hál'Istennek! világos, h ők még minig inkább a sci-fi, semmint a fantasy művelői. fantasyből most hirtelen nem tudnék az utóbbi évekből a számomra kiemelkedőt említeni. :( [jut eszembe: fent említett művek közül már sajnos nincs mindegyik az itthoni könyvespolcon]
de említhetünk azért itt is klasszikusokat, újabban kiadott könyvekkel!
egy nagy öreg: 2001-ben Douglas Noël Adams is meghalt, az utolsó könyve 1992-ben jött ki.
Alan Dean Foster: Transformrs, a múlt árnyai. 2007.
újabban kiadták az egyik kedvencem, Howard Philips Lovecraft teljes életművét is három batár nagy kötetben...
utópia: bár szintén régebben írta őket a Mester, most adja ki őket a Cartaphilus: Aldous Leonard Huxley: Szép új világ; Visszatérés a szép új világhoz (mindkettő 2008)

handmark 2009.03.03. 09:38:54

e sok könyvcím és szerző után be kell vallanom, h egyébként egyetértek. azt, ami manapság jól eladható, kevesen merítik saját kútfőből. két példám a Harry Potter-sorozat, melyet Joanne Kathleen Rowling megírt és érte egy rakat pénzt bezsebelt, pedig igazán kevés egyedi ötlete van, rengeteget merít a mitológiából például (anélkül, h ezt fiatal olvasói tudnák!); illetve a Dan Brown-féle A da Vinci-kód, melyet az igen intelligens írója, aki művészettörténész, áltudományos hacukába öltöztetve próbál rátukmálni a közönségre. sikeresen.
az sem tetszik igazán, ahogyan A Gyűrűk Uráról húzzák le a bőröket. az eredeti nem erről a dollármilliókból leforgatott csihipuhiról szól...
Apropos: John Ronald Reuel Tolkien: Húrin gyermekei, 2008. szerencsére kiadják némelyik kevésbé ismert vagy eddig meg sem jelent művét magyarul is.
no, eleget füstölögtem :)
visszatérek a saját hagyományaimhoz, és idézek egyet!
"Ha ilyenkor azt gondoljuk, hogy rejtjelezett szöveget olvasunk, talán jobb, ha nem erőltetjük az egyetlen lehetséges megfejtést. Nem is mindig érezzük szükségét. Beérjük a versek pőre szépségével..." (Lator László: Mi legyen a versben? In: Kakasfej vagy filozófia? Mire való a vers?)
olykor azért jólesik füstölögni kissé

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása