Álmok

2009.01.16. 09:04

Már megint érdekeset álmodtam. Furcsát, de határozottan érdekeset.

Manapság megint egyre sűrűbben, és egyre élesebben emlékszem rájuk. Évente egyszer-kétszer eljön egy ilyen időszak, és - még ha rémálmok is - határozottan élvezem őket. Mondhatni, bármit mutat, imádom a tudatalattimat.

Emlékszem, gimnáziumban, történelem órán a tanárunk mindig elkezdett hol politizálni, hol filozofálgatni (történész-földrajztudós-filozófus, ejha), és egyszer eleresztett egy olyan mondatot, hogy a test hiába öregszik, a lélek kora változatlan. Félszegen (hehh) jelentkeztem, hogy na, de tanár úr, az emberi testben a lélek folyamatosan fejlődik, tehát a lélek is öregszik, nem?

Fél perc csönd, majd a tanár úr elmosolyodik, megdícsér, és azóta én lettem nála a kedvenc, ha filozófikus kérdésekről volt szó. Politika ide-vagy oda, nagyon jókat lehetett vele beszélni, és történelemből is olyan információkat csepegtetett el, amiket még neten sem találtam meg. Még jó, hogy sokat jegyzeteltem!

Na, de a lényegre visszatérve, megint volt egy történelmi álmom. Ugyanott, ahol a régebbiek. Második világháború, nyugati orosz határ. Tervezgetés több katonatárssal, majd merénylet, amiben egyszer meghaltam, másszor meg túléltem. Mindig volt ott egy furcsa vonat, sínek, és egy robbanás. Mégis mindig azt éreztem, hogy a hátamba csapódik egy lövedék. Még álmomban is fájt. Már homályosan ugyan, de szemem előtt van a térkép, amely fölött dölgoztunk, havazott, a kabátom alá szúrósan furakodott be a hideg, és folyton köhögtem.

Évekkel ezelőtt álmodtam ezt először, azt hiszem. Egyik (volt) barátnőm azt mondta, ezek reinkarnációs álmok, emlékek az előző életemből. Ekkor bevillant egy másik álmom, gyerekkoromban álmodtam ezt rettentően sokszor. Jelenlegi szülővárosomban voltam egy templomban. Lövések, robbantások zaja szűrődött be, a templom pedig tele volt katonákkal és sebesültekkel. Egy pap lépett oda hozzám, de ekkor valami robbant, és beszakadt a templom teteje. Ennyi.

Édesanyám mesélte, hogy az adott templom mögött egy fiatalember sírja van, ugye. Anno a világháború alatt egy szovjet (asszem) katona odament, és imádkozott. Mikor kilépett onnan, megtámadták, szanaszét próbálták lőni. De a katona túlélte. Egyetlenegy golyó találta el, de nem jutott el a testéig (már nem tudom, mi fogta fel).

Egyre kíváncsibb lettem, (volt) barátnőm pedig felajánlotta, hogy visszavezet az előző életeim egyikébe, hipnózissal. Tanulta, többször alkalmazta sikerrel. A szkepticizmus nálam mindig jóval gyengébb, mint a kíváncsiság, a téma amúgyis tizenéves korom óta vonzott, hát, gondoltam megér egy próbát.

Brit lovagként harcoltam a szoknyás skótok ellen. Teljes páncélzatban menekültem valami pinceszerű helyen, fényt csak a falon lévő fáklyák adtak. Egy rácsos ajtóba ütköztem. Nehéz volt a páncél, s még nehezebb volt előkereseni az ajtóhoz illő kulcsot. Nem sikerült, elkaptak. Utána egy cellában láttam magam, félmeztelenül, nyílt az ajtó, és erőszakkal elkezdtek cipelni, mert ugye én meg nem hagytam magam. A kivégzésemre cipeltek volna. Ennyi. Barátnőm még idejében kihúzott.

Ha materialistaként akarok gondolkodni, hülyeség az egész, de nem vagyok az. Nem tudom, mennyire lehetett igaz, amit láttam, tény, 100%-ot nem adok neki, de mégis megfogott. Kvázi van benne valami.

De mostmár úgy istenigazából kíváncsi lennék másféle álomra is... Már kezdem unni az orosz frontot...

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr99881214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.01.23. 20:10:33

figyelemre méltó álmok. ha pedig álmokról beszélünk, naná, hogy Junghoz kell elérkeznünk:
"Ahol a félelem, ott a feladat! Gondolkodjon csak el fantáziáiról és álmairól, hogy rájöjjön, mit kellene tennie, vagy hol kezdhetne el tenni valamit. Fantáziáink mindig azon a ponton időznek, ahol hiányosságaink vannak, ahol egy fogyatékosságot kompenzálni kellene." (Carl Gustav Jung: Gondolatok a látszatról és a létezésről)
"Az úgynevezett élet rövid epizód két nagy titok között, amely igazából csak egy. Nem tudok gyászolni egyetlen halottat sem. Ők a tartósság, mi viszont az átmenet vagyunk." (uő: Gondolatok az életről és a halálról)
sajna a leginkább ide vonatkozó kötetet, a Gondolatok az álomról és az önismeretrőlt éppen kölcsönadtam, de ha visszakerül, abban is keresek pár releváns sort...

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása