Az ókorban élünk? De szép volna...

2009.01.13. 17:36

Mert ott legalább nem tudta az ember, mi történik a bolygó másik felében. Azt se hitte, hogy gömb-féle, ami lapos, és nem éppen úgy vágtázik az istenek otthonában, ahogy az ő elképzelte.

Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy néha jobb naivnak lenni, semmint mindent naprakészen tudni, minden háttérinformációt, mindent, ami valós. Néha meg kell hagyni az embernek az illúziót.

Amióta megismerkedtem a történelem névre elkeresztelt tantárggyal, azóta szerelmes vagyok az ókori Római birodalom történetébe. A kedvenc korszakom pedig a császárság kora, Kosztolányi remek írása után elsősorban Néró uralkodása. Nem mondom, hogy egy történészt meghazudtolóan ismerem a kort, mert nem igaz. Latintudásom is kimerül a "Cogito, ergo sum"-nál, na jó, a "Dubito, ergo sum" is megy még.

Néha eszembe jut, hogy Nérót fel kéne hozni a múltból a 21. század elejére. Megijedne, az biztos, talán még sokkot is kapna, vagy letojná az egészet magasról, és - természetesen - felgyújtatna valamit. Mondjuk, a fél bolygót. Megérdemelné!

Bár, mi tagadás, kell erre a világra a színtiszta hülyeség, máskülönben min botránkozna meg az ember? (Áh, úgyis találna valamit...)

Van egy vallás, amely felhúzott maga köré a történelem viharaiban egy masszív vasfalat (nem vasfüggyönyt :) ), annak érdekében, hogy külső befolyás minél kevésbé torzíthassa el az eredeti hagyományokat. Egyesek szemében ez felér az ókorban ragadással. Nem, az ország nem rekedt meg azon a szinten (nehéz is lett volna), de a szokásaikat, törvényeiket nem engedték befolyásolni. Akár jók, akár rosszak ezek, maga a próbálkozás már biza dícséretet érdemel az én szememben. Bár még azzal is vitatkoznék, mennyire elfogadhatatlanok egyes törvényeik.

Oké, kegyetlennek tűnnek, embertelennek, hisz egy része halálbüntetés, de ilyenkor mindig eszembe jut, mennyire hatásos volt anno még az ókorban, sőt a kora középkorban is a szemet szemért-elv...

Nem vagyok a halálbüntetés mellett, egyáltalán nem, csak az idegesít, hogy mások fújolnak azon, ami egy teljesen különböző kultúra része.

Tessék bejárni történelem órára, és megérteni (nem csak megtanulni, megérteni, ezen van a hangsúly), hogy ki mit miért tett. Vagy tesz.

Nem is erre akartam kilyukadni. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr100875281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.01.13. 20:33:57

nem, nem vagyok nagy latinos (sajna) magam sem. de ide biggyesztek egy idézetet Vespasianus császártól, még i.e. 70 környékéről
"pecunia non olet." [a.m. a pénznek nincs szaga] nem tudom, ismert-e az eredeti történet, ezért leírom azt is. császárunk szerette volna a bevételt növelni, ezért adót vetett ki a nyilvános (abban az időben!) illemhelyekre. az ellenvetésre, mely szerint ez mégsem igazán kívánatos és kellemes, válaszolta a fenti mondatot. állítólag...
egyébiránt (bár az öt Kosztolányi-regény közül ez, meg az Aranysárkány a kedvencem) én Nero helyett inkább Marcus Aureliust választanám, és szívesen el is beszélgetnék vele. lehet? :)

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása