Válasszunk: 1 nap, vagy 365 nap

2009.02.06. 08:25

 Gondolkodóba is illik esni néha. Nem a szokásos, néha semmitmondónak, vagy üresnek vélt filozofálgatásomra célzok, néha az ember tényleg csak úgy püfölgeti a billenytűzetet, ahogy épp kedve tartja.

Újabb témám, ami magamban elég vitákat, boncolgatásokat idézett elő, az február 14-e.

Mielőtt valaki félreértené, nem azzal van a baj, hogy valaki szerelmes, és ezt meg szeretné ünnepelni, nem.A körítéssel van a legtöbb probléma. (Ahogy lassan már a karácsonnyal kapcsolatban is) Megkérdeztem még anno a kilencéves unokaöcsémet, hogy mi jut eszébe a karácsonyról. Na mi? Az ajándék. Valentin nap? Dettó. Most erre mit lehet mondani?

Mindenki azt zengi, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, a Valentin nap pedig a szerelmeseké. Csak akkor azt nem tudom felfogni, miért kell mézes-mázas, giccses körítéssel tálalni az egészet, mintha csak az szeretné igazán a másikat, aki minél drágább, minél giccsesebb ajándékot vesz a párjának. Csak ez lehet iránymutató manapság, hogy ki mennyire értékes? (Huha, akkor gáz van, mert annyi pénzem nincs...)

De valójában nem is azzal van baj, hogy ajándékot veszünk egymásnak, hanem az, hogy kezdjük elfelejteni, mi az a kötelező elem, aminek ott kellene lennie. Ez pedig nem más, mint az őszinte szeretet, szerelem. Mert nem azért adok ajándékot a kedvesemnek, mert kell, mert Valentin nap van... És az egy dolog, hogy amerikai "ünnep" vagy mifene, de ha érzelem nincs mögötte, akkor semmit sem ér az egész.

Na, és ha már az érzelmeknél tartunk, miért csak egy napon jelezzem, mutassam ki, hogy szerelmes vagyok? Csak egy napra kell, korlátozzam az érzelmeimet? Frászt. És nem kell folyton ilyen meg olyan drága ajándék... elég néha egy-két apróság is, és nem tárgyra célzok, hanem azokra az apró kis jelekre, amelyek minden párkapcsolatban ott kellene lenniük, amelyekkel csak jelzi az ember, hogy igen, még fontos vagy nekem, és az is maradsz számomra.

A legtökéletesebb Valentin nap számomra ugyanolyan, mint a többi nap. Úgy viselkedünk, mint máskor. Semmi megjátszás, semmi ajándék. Rendelünk egy pizzát, nézünk valami filmet, nevetgélünk, néha egy kis káromkodás belefér, ha valami nem úgy működik, mint kéne, aztán elfáradunk, este olvasás, összebújás, alvás. Ennél több nem kell, mert - bármennyire érzelmesnek is hangzik - ott vagyunk mi ketten. Egymásnak, egymás mellett.

Kell ennél több?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr83925789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.02.07. 04:11:03

nos, nemcsak a tengeren túlról érkezett szokást említhetünk e nappal kapcsolatosan. néprajzunkban is vannak Bálint napjával összefüggő várakozások, íratlan-írott szabályok.
"Jó napnak tartották a kotló sikeres ültetésére. Az e napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Facsemetét is szívesen ültettek Bálint-napkor abban bízva, hogy akkor hamarabb erősödik meg.
Balmazújvárosban és Debrecenben úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek. A hangonyiak (Borsod m.) úgy vélték, ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, a tavaszt jelezve. A Csongrád megyei Mindszenten még a madarak etetése is szokás volt, magokat, aszalt gyümölcsöt szórtak nekik. Balaton környéki adatok szerint meg éppen a madarak és a tolvajok távol tartására metszették meg a szőlőföld négy sarkán a tőkéket."
[forrás a Dömötör-Hoppál-féle Magyar néprajz. elektronikus dokumentum: mek.niif.hu/02100/02152/html/07/91.html]

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása