Ezek mennek... meg a bárányfelhők...

2009.03.24. 09:52

Az utóbbi pár nap hatásaként mostanság többet olvasok politikai jellegű cikkeket, mint régebben, és nagyobb odafigyeléssel. Ennek ellenére a téma mindig felidegesít, mert hiába próbálok mindent egybevetni, ez nem mindig jön össze. Így azt hiszem, az egyetlen dolog, amire támaszkodhatok, hogy mit érzek/éreztem a saját bőrömön; a tapasztalat a legjobb tanítómester.

Tudom, a blog elején azzal kezdtem, hogy nem lesz politika. De ezt most nem bírom kihagyni. Előre is elnézést mindenkitől, akinek nem tetszenek a tapasztalataimból utógondolt elméletek, érzések. Gyerekkorom óta arra próbáltak tanítani, hogy nézzek körbe mindenhol, és csak azután alkossak véleményt. Igyekszem ezt betartani, de ember vagyok, gyarló, néha ostoba és rövidlátó, de amíg véleményt lehet mondani, hát mondom.

Nem akarok annyira belemenni a témába, de szombat óta egyre csak az a mondat jár a fejemben, hogy a patkányok hagyják el először a süllyedő hajót. Kéretik a patkány szót nem jelzőként felfogni, noha egy-két ember (mindkét oldalon!) megérdemelné, nem akarom magamat is lesüllyeszteni arra a szintre. Egyébként is, a pozitívumokat is észre kell venni. (A mai helyzetben nehezebbnek érzem ezt, mint amikor még elmondhattam magamról, hogy biztos talaj van a lábam alatt.)

Valahogy naivan minden kormányváltást úgy próbálok felfogni, hogy na, talán nem hiába nyerték ők a választásokat (akár kiderül később, hogy volt csalás, akár nem), talán nem kerül az ország külföldi kézre, talán tényleg erősödik az ország. Talán nem arra megy el az állampénze, hogy a másik oldalt befeketítse, hanem,hogy segítse azokat az embereket,akik dolgozni szeretnének, akik itt szeretnének békében, nyugodtan élni.

Kicsit túlzó ugyan, de gyakran van az az érzésem, hogy ha leírom, kimondom azt,hogy magyar vagyok és szeretem Magyarországot, bármi van is, már rögtön elítélnek, politikailag besorolnak, legárdistáznak, etc. Pedig nem úgy van a'! De hát a magyar lakosság nagy része a TV előtt ül, és mivel képtelen a szelekcióra, mindenre hallgat, ami ott elhangzik, mindent elhisz, és később azt hangoztatja saját véleményeként. Személy szerint a médiának tulajdonítom azokat a szélsőséges megnyilvánulásokat, amelynek eredménye, hogy egy embert egyetlen szó alapján képesek megítélni. Nem a tettei, nem a teljes véleménye alapján, egy szó bőségesen elég hozzá. Ezt sem megérteni, sem elfogadni nem tudom, mert nem hiszem, hogy ennyire zárkózottnak, szűklátókörűnek kellene lenni mindig.

Az olyan embereket viszont szeretem hallgatni, akik - hiába ellentétes a véleményünk - le tudják vezetni,hogy ők miért gondolkodnak úgy, ahogy. Másfajta tapasztalatok, más életkörülmények ekkor és ekkor - mást nem tudok rá mondani, jogos a véleményük, hisz ők ezt élték meg, ebből levezetne ezt és azt tartják jónak, mert akkor is bevált nekik.

Minden embernek megvan a maga személyes igazsága, amelyet más embernek nincs joga megcáfolni. A tapasztalatnak, az életnek igen, de más embernek nincs. Ez olyan, mint a személyi szabadság korlátozása.

Személy szerint 2006 óta úgy vagyok a dolgok nagy részével, hogy hiszem, ha látom, ha tapasztalom, átélem. Nem csak egy emberrel vagyok így, hanem mindenkivel, aki Európa egyik legszebb épületében ücsörög. A szó nem ígéret, a tettet lehet csak kőbe vésni. Letojom mit mondd! Tegye!

A másik, hogy mi lesz ezután.
Már nem hiszek semmit. Amúgy sincsen szilárd talaj a lábam alatt, ingatag vagyok, mint egy rossz alapra megépített ház, most így picit könnyebb is hatni a véleményemre, de a tegnap esti sötétség, az álom késése egy tiszta érzést felhozott bennem: el vagyok keseredve.

Nem látom a jövőt, olyan, mintha minden csak úgy lenne, cél nélkül. Ez majd elmúlik, tudom, de egyvalamire ígéretet tettem magamnak: ha olyan dolgokon kell keresztülmennem/mennünk, ami a gyerekkorom, tinikorom nagy részét jellemezte - magam megyek felrobbantani mindent.

Picit optimista vagyok, de félek is. Bármi legyen is, remélem, hogy az utóbbit pár hónapon belül meghalványíthatom, hogy aztán teljesen eltüntethessem majd egyszer.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr841021871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.03.24. 10:10:51

akkor a Metallica után szabadon:
cannot the kingdom of parliament take me home
eredetileg:
When a man lies he murders
Some part of the world
These are the pale deaths which
Men miscall their lives
All this I cannot bear
To witness any longer
Cannot the kingdom of salvation
Take me home
(To Live Is to Die by Metallica)
a gond az, h itt mások hazudnak, és nekünk kell ezt az egészet az életünknek hívnunk... már én is alig bírom szemlélni mindezt.

handmark 2009.03.24. 10:19:40

annak, amit valaki mond vagy gondol, vagy aki, ami ő maga: mindannak az igazságtartalma, értéke nem attól függ, h mások elhiszik-e, amit mondott, vagy annak látják-e őt, akinek, aminek valójában kell(ene).
hát ne robbants, ha lehet :)
akkor se, ha ez a világ csak illúzió, csak egy állomás, mert valahová máshová tartunk...
"Ez a világ? És minden, ami csak található benne? [...] Csupa-csupa illúzió! Képes vagy végre megérteni?"
(Richard D. Bach: Illúziók)
ezen az illuzórikus játszótéren játsszuk mindnyájan a magunk játékát, melyről két dolgot szeretek magamban tudatosítani:
1. minden játéknak vannak szabályai
2. mikor vesztésre állunk, akkor is játszunk, és elengedhetetlen része vagyunk a játéknak magának - nélkülünk tehát nincs játék

handmark 2009.03.24. 11:07:56

a bevezetőhöz pedig annyit tudok hozzátenni, h régebben (már eléggé régen) engem érdekelt a politika, szerettem naprakész lenni - de belefáradtam, belefárasztottak a politikusaink. egyszer Fábry Sándor azt nyilatkozta (még 2006-ban a Heti Válasznak; www.hetivalasz.hu/cikk/0601/12877 ), hogy nem tud hová hátrálni. egyetértek, ezért is hátráltam ki ebből az egészből - bár ettől még része maradtam persze a játszmának, az én bőrömre is játszanak a parlamenti hazardírozók.
szívesen megnézném, erről a mostani bagázsról mit ír egy 50-70 évvel a mai nap utáni történelemkönyv.
vagy talán nem is...

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása