Áldatlan állapotok

2009.03.01. 14:01

Hogy szép magyarosan fejezzem ki magam: meg lettem ihletve. (Nyugodtan tessék nevetni.) Megint olyan szép szavakkal fogok majd dobálózni, hogy küzdés, akarás, meg ilyesmi, de megjelenik mellette a feladás is. Azért jó néha (vagy kicsit sűrűbben) ilyen kifejezéseket használni, mert az ember hajlamos általánosságban szemlélni a dolgokat. Az általánosság pedig tökéletes eszköz arra, hogy a kevésbé intelligens (média által hipnotizált) egyének is megérthessék, ha nem is a világegyetem működését, de legalább egy-két, nem reklámozott dolgot.

Gazdasági világválság ide vagy oda, az emberek is átmennek saját egyéni válságaikon. Kisebb-nagyobb bukkanók mindig akadnak, az élet része. Akár tetszik, akár nem, a legkönnyebb elviselni akkor, ha az ember először elfogadja, hogy hát, drágáim, ez van. Az elfogadás a kulcs, legalábbis annak kellene lennie; szép, szép, hogy teljes erőbedobással küzdesz, ha nem ismered a saját helyzetedet. Akkor meg min akarsz javítani, ha nem tudod, mi is az, ami nem hagy aludni éjszakánként, mert csak kósza kísértetként kering fölötted? Rántsd le a valóságba, adj neki nevet. Utána tagadhatod, küzdhetsz ellene.

Azt azért jó látni, hogy egy-két ismerős megpróbálja ezt. Mindkettő nevet adott a válság okának, de jelenleg csak egyikőjüknek akad kiút a helyzetből. Csak hogy őt meg visszatartja valami, hogy arra az útra lépjen. Inkább megpróbálkozik egy B-tervvel, hogy ne veszítse el azt, amit fontosnak tart. A másik pedig... keres, keres. Túlél, és kutat.

Az első párkapcsolati krízis, a másik szakmai káosz. Az elsőnél a félelem, mások ítélete, a másodiknál az unalom, beletörődés. (Részletesebben úgysem fejtem ki, mert nem érdekes. Én tudom, mert nekem elmondták, ennélfogva részletezni nem kell.)

De egyikőjük sem adja fel, legalábbis tudatosan nem. Keresik, keresik a kiuta(ka)t, ám már egyikük sem olyan optimista, hogy bíztassa saját magát, hogy minden rendben lesz. És nem is várják el másoktól, hogy ezzel próbálják megnyugtatni őket - felesleges álltatás az egész. Talán a legigazabb mondat velük kapcsolatban az lehetne, hogy küzdenek is, meg nem is. Lenne miért, de manapság nincsen hogyan.

Túlteng az emberekben a feszültség, az előítélet, a félelem. Csak egy apró szikra kell, és minden berobban. Sok minden történt az országban (is), és szerintem a legtöbb ember még jogot is formál arra, hogy ő félhessen. Mert ez... meg az... Tenni ellene meg lehetetlen, mert már lassan mindenre törvény lesz, még arra is, hogy hány köbméter levegőt fogyaszthatunk el. Bár, ha minden így folytatódik, előbb kerül az ország teljes területe külföldi kézre, minthogy ezt a törvényt bevezethessék.

Csak riadtan ülünk a sötétben...

Hát, amilyen mocsok hangulatom van mostanság, elcsenek valahonnan egy láncfűrészt, és vérengzést rendezek. :D Egy idő után az ember, a tömeg megunja a tétlen ücsörgést, és tenni akar majd valamit... Aztán majd lehet szidni mindenkit, úgyis ebben éli ki magát az ember! (Sajnos.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatok.blog.hu/api/trackback/id/tr100973311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handmark 2009.03.02. 15:55:21

jó, akkor visszatérek Carl Gustavhoz...
"A kételkedés az élet koronája, mert benne együtt van az igazság és a tévedés."
"Azt hiszem, a szenvedés az emberi élet lényegi része, amely nélkül soha semmit nem tennénk."
"Az az ember, akinek a szíve nem változott, senki másnak a szívét nem fogja megváltoztatni."
(mind: Carl Gustav Jung: Gondolatok az életről és a halálról)

handmark 2009.03.02. 16:00:50

de még ezek is:
"A rossz létjoga
Mindenki pokollal táplálkozik, még akkor is, ha menny felé növekszik."
"Hullámok és tenger
A hullámokat az számlálja, aki sötétben hallgatja a hullámverést, és nem az, aki látja a tengert."
(mindkettő: Weöres Sándor: A teljesség felé)

handmark 2009.03.02. 21:16:23

ó, és a "ha minden így folytatódik..." részről a Credo együttes, például ez a daluk:
www.youtube.com/watch?v=O7F3VpMfVMk

Komolyan, komolytalan

Az Élet, a Világmindenség, meg minden... Vélemények őszintén vagy félig őszintén, igazodván a világ igényeihez. Leckék az élet "Hogyan táncoljunk mások idegein?" című fejezetéhez, illetve kiegészítés a "Hogyan éljük túl saját magunkat" című epizódhoz. Meg ami még "eszembe" jut.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • handmark: Semmitmondó és rövidke dolgok egyáltalán létezne... (2010.11.01. 21:14) Ilyen is kell...
  • handmark: "Minden utazás valójában annyit ér, amennyit az ... (2010.06.06. 23:57) Szomjas vagyok
  • handmark: @handmark: oops. this doesn't seem to work. sorr... (2010.05.24. 16:31) Cím nélkül
  • handmark: well, when U think there's nothing left & no... (2010.03.15. 18:23) Már megint az agysejtek
  • handmark: nos, a Volán simán kikapott... :( bár szívvel-lé... (2010.02.28. 20:21) Már megint az a nyamvadt...

Hányan jelentkeznek komolytalankodásra

süti beállítások módosítása